06-11-08

Oef, zit erop

Gisteren konden we het niet langer uitstellen en moesten de wortelen uitgedaan worden, en het gaat hier dan niet over een paar kilo's hoor. Uiteindelijk is het 77 kilo geworden en kan jullie verzekeren dat je daar een paar uurtjes zoet mee bent.
Iedereen denkt dat we die wortelen in de diepvries steken en eerlijk
gezegd dacht ik dat vroeger ook, maar mijn buurman André die lost dat anders op en de wortelen blijven vers dus meer moet dat niet zijn. Straks zullen jullie wel begrijpen wat er met de wortelen gebeurd maar nu de foto's.

Zoals jullie kunnen zien was het een ganse hoop wortelen

wortels

André heeft in zijn stal een aantal bakken gemaakt die goed geisoleerd zijn. Onderaan zie je de isolatie , daarboven komt een laag stro en dan zand. Op dat zand komt er dan een laag wortelen.

wortels1


Het wordt telkens afgewisseld, een laag wortelen en dan zand erop. Dat zand wordt gemengd met turf, van elk de helft. En zo wordt er laag na laag gelegd.

wortels2

Voor de wortelen was het zeker een goed jaar, en van gewicht hebben we dit jaar het record voor één wortel gebroken. Dat record stond namelijk al jaren op 600 gr. maar dit jaar was er een wortel bij van 850 gr. en dat is de wortel aan de linkerkant.

wortels3


En nu kunnen we tot in mei volgend jaar verse wortelen eten, ze moeten nu enkel nog gekuist en klaar gemaakt worden maar dat laat ik wijselijk over aan Gertje en Lisette de buurvrouw.

Commentaren

hallo Etje ja, daar is flink wat werk aan hé, maar het loont ook. Lieve groetjes, Patty

Gepost door: patty en freddy | 06-11-08

goeie tip !! Goede morgen Etje,

Dat is wel een goeie tip he die je hier neerschrijft !!!
Ik wens je een aangename donderdag
Lieve groeten An

Gepost door: An | 06-11-08

wat prachtig Etje, dat is voor mij ook helemaal natuur. En lekker zijn ze ook, voor mij helemaal omdat het lekker is zonder geslacht te worden, niet zoals een dier.
Hoewel..... plant, leven.....
Maar ja ZO ver ga ik niet!!!
het regent Etje, lastig voor foto's hè???
maak iets van je donderdag.

Gepost door: ank | 06-11-08

Worteltjes....... lekker als ze vers zijn, gekookt kunnen ze mij niet bekoren. Vroeger bij ons thuis werden de wortels ingkuild, is het zelfde idee maar dan buiten met stro en zand. Zo zie je maar dat ze vroeger ook zo gek niet waren !!
Bij jullie regen, hier al een mager zonnetje!

Gepost door: Thea | 06-11-08

Amai, wat hebt gij hard gewerkt gisteren !!!

Ja dat is wel het verstandigste, ons Gertje zal er allerlei lekkere maaltijden van maken. Wortelsoep, gestoofd, puree enz..

Ik krijg er al honger van.
Dus zal ik maar zeggen SMAKELIJK !

Lieve groetjes,
Carina

Gepost door: carina | 06-11-08

Oh wij wisten helemaal niet dat je ze zo kon bewaren. We dachten al ocharme die z'n vrouwtje heeft serieus werk gehad om dat allemaal in te vriezen. En wauw die ene wortel, dat is écht wel de moeite, ik heb nog nooit zo'n grote gezien denk ik.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 06-11-08

*** Tzien er serieuze knakkers uit Etje..Ik wist ook niet dat je ze zo kon bewaren..Nu ja, ik heb geen tuin meer , noch een stal waar ik ze zou kunnen leggen..We gaan ze dus maar kopen bij de groenteboer hé.haha

Heel fijne donderdag
Groetjes

Gepost door: illness | 06-11-08

HEY ETJE VEEL WERK GEHAD GISTEREN....GELUKKIG MET HULP. WANT ZOVELE WORTELS DAAR ZOU JE NOG EEN BEETJE UREN AAN VERSLETEN HEBBEN.NOG EEN FIJNE DONDERDAG VERDER.PS: IK HEB WEL AL ZO NE GROTE WORTEL GEZIEN HOOR!!!!!MAAR NIE VAN OP HET VELD HIHIHI LIEVE GRTJS. ANNY

Gepost door: anny | 06-11-08

nu nog ne hoop konijnen vinden lol
groetjes

Gepost door: swakke | 06-11-08

kom seffens maar is op menne is op men blog kijken lol iets met uw peeën

Gepost door: swakke | 06-11-08

Dat is een goede oplossing om te bewaren... begin anders maar eens zoveel kg wortels te kuisen en in te vriezen... je hebt een hele vriezer vol wortelen, en geen plaats meer voor andere groenten... Zelf heb ik deze zomer 25 kg appelmoes gemaakt en in de vriezer gestoken... want ik denk niet dat je appels zo lang kan bewaren..

Gepost door: Annick | 06-11-08

ja hier ook de worteltjes worden uitgedaan en dan in de "zandbak gezet in de serre
dus steeds verse wortelkes hé

Gepost door: callemie | 06-11-08

Weer wat bijgeleerd, wist niet hoe ze het zo lang kon bewaren.
Als ik er nodig heb weet ik waar! hahhaha.
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 06-11-08

Hey Etje, Hier waren de wortelen ook goed dit jaar! Spijtig dat ik de dikke nie eerst gewogen heb. Hier zijn ze dus allemaal ingemaakt en ingevroren.
Fijne avond nog ...

Gepost door: Ri@ | 06-11-08

peekes hallo etje bij ons in antwerpen zijn da peekes.
Maar die grote pee amai, die krijg ik ni in een bokalleke.
Ja bij mij komen de peekes uit een bokalleke, maar was wel intressant om te weten.
Groetjes

Gepost door: Silvie | 06-11-08

De commentaren zijn gesloten.