23-05-06

Boelwerf na de bezetting '93 -'94

De eerste maanden na de bezetting van de werf gaat iedereen met volle moed terug aan het werk maar al vlug beginnen er twijfels de kop op te steken over de toekomst van de werf. De 2 schepen die zouden besteld worden door de vorige privé eigenaar gaan al niet door en de finaciering van de 2 shuttletankers komt ook in het gedrang want de eigenaar moet met 30% van de totale som over de brug komen en het fonds voor scheepskredieten legt de rest dan bij. Maar MAATS is slechts een klein consultingbureau en werkt in opdracht van een reder , wie de opdrachtgever is wil MAATS niet prijsgeven. MAATS wil of kan slechts met 2 %  voor de dag komen, 98 % zou dus door de belasting betaler moeten op gehoest worden en daardoor wil de Vlaamse regering geen waarborg geven voor die 2 tankers.

Stilaan begint het spook van technische werkloosheid boven te komen want zonder nieuwe bestelling kan men na het afwerken  van de 5 schepen in de montagehallen niet meer werken en moet er veel gedopd worden. Maar daar blijft het niet alleen met die toestand ook stilaan begint het in de aanbouw en afbouw met hetzelfde systeem te werken namelijk 4 weken doppen en 1 week werken. Omdat de bedienden niet tijdelijk werkloos gezet kunnen worden wordt er aan hun gevraagd om solidair te zijn met de arbeiders en een deeltje van hun loon af te staan om het bij de werkloosheiduitkering van de arbeiders bij te leggen, maar dat weigeren ze te doen en dus is de sfeer tussen de bediende en arbeiders gans om zeep op dat moment.
Iedereen begint nu stilaan te begrijpen dat dit waarschijnlijk het einde zal zijn van de werf en zelfs degene die er altijd in geloofd hebben beginnen nu ook te twijfelen in de toekomst. Het wordt nu stilaan steeds duidelijker dat er enkel terug is opgestart om alle scheppen nog af te werken omdat deze schepen nog een grote som geld opbrachten.

In oktober '94 word ineens alles duidelijk en staan we terug even ver als een paar jaar ervoor, van één ding zijn we echter allemaal zeker : ieder van ons is belogen, bedrogen en bestolen. En we zijn ook nu weer bereid om voor onze job te vechten en als het moet nog harder en langer dan vorige keer.

Twee van de schepen die nog moesten afgewerkt worden in het dok

   

02:14 Gepost in Boelwerf | Commentaren (1)

Commentaren

*** maak er nog een gezellige avond van Etienne
groetjes

Gepost door: Borriquito | 23-05-06

De commentaren zijn gesloten.