30-04-06

Terug in de tijd 1970

In juli 1970 begon mijn "loopbaan" bij de Boelwerf te Temse en deze zou 25 jaar duren, reeds vanaf de eerste dag ondervond ik dat ik daar zeker en vast mijn dagen niet zou gaan slijten met niks te doen.Kon daar aan de slag als monteerder en wist reeds vlug dat dit geen job was die je gezondheid zou ten goede komen, en heb daar dan jaren later ook de gevolgen van mogen dragen.In totaal heb ik het monteren 19 jaar volgehouden maar de laatste jaren was ik telkens per jaar maanden thuis met problemen aan de rug. Dankzij de hulp van onze meestergast en dokter op de werf heb ik dan een andere job kunnen krijgen die heel wat minder belastend voor de rug was, maar moest wel nog op mijn zelfde werkplaats blijven werken namelijk in het dok  en dus ook in weer en wind. Maar dat maakte me niks uit omdat ik dit reeds jaren gewoon was en ik anders ook niet zou gewild hebben omdat iedereen daar heel erg aan elkaar hing en men op elkaar steeds kon rekenen.  Integenstelling tot wat er steeds over de werf gezegd werd was het zeker geen werk waarbij je een mooi leventje had, er werd wel eens verteld dat er niet veel gedaan werd en dat er meer gestaakt werd dan wat anders maar de werkelijkheid was wel even anders.

Toen ik er begon te werken was men juist begonnen met de bouw van het tot dan toe grootste schip namelijk de "Temse" en dit schip werd gemaakt op de dwarshelling. De foto laat dan ook de stapelloop zien van de "Temse"

In de jaren '60 en '70 werden er ook 11 chemische tankers gemaakt van 25.0000 ton en deze waren wel heel speciaal omdat er een groot gedeelte van de verschillende tanks volledig uit roest vrij staal werden gemaakt. Er was zelf een werf in Noorwegen failliet gedraaid met het proberen maken van dergelijke tankers. Maar toch lukte het de arbeiders om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Het schip in aanbouw op de langshelling met op de voorgrond een deel van de roest vrij stalen tanks.

Hetzelfde schip ligt hier reeds in de Schelde voor verder afwerking. De tanker was in opvallende kleuren geschilderd, namelijk onderaan zilver en boven geel met in het zwart de naam Stolt tankers en dit werd gedaan om andere schepen te verwittigen dat het hier ging om een schip met een gevaarlijke lading en men best niet te dicht kon komen.

   

11:52 Gepost in Boelwerf | Commentaren (0) | Tags: etienne

De commentaren zijn gesloten.